sukamakan010- Mie Kari ialah suatu hidangan sup mi pedas yang dihiasi dengan pelbagai bahan tambahan yang popular di Asia Tenggara Maritim. Di bahagian selatan Malaysia dan negara jirannya, Singapura, hidangan ini kadang-kadang disebut sebagai "kari laksa". Banyak variasi hidangan, termasuk penyediaan dengan kuah yang lebih kering atau lebih pekat wujud di Malaysia dan Singapura.
Penyediaan khas mi kari ala Malaysia terdiri daripada mi kuning nipis dan/atau bihun direndam dalam kuah rempah yang diperkaya dengan santan dan disertai dengan cili/sambal. Makanan sampingan mi kari termasuk ayam, udang, sotong, kerang, telur rebus, kepingan tauhu goreng celur, goreng foo chuk, kacang hijau, tauge dan daun pudina.DominoQQ
Di Malaysia, persiapan ala Cina seringkali merangkumi produk daging babi, seperti lemak babi goreng dan kiub darah babi. Mi kari yang disediakan untuk pelanggan Muslim tidak termasuk produk daging babi yang mematuhi undang-undang diet halal.
Jenis
Dua versi boleh didapati di negeri utara Malaysia Pulau Pinang: versi kari ayam jingga terang, atau versi kuah santan pucat dan cair yang dikenali sebagai mi kari putih.[5] Ibu kotanya George Town terkenal dengan mi kari, yang dianggap sebagai makanan kegemaran utama penduduk tempatan.[7] Sebuah gerai terkenal di kawasan Ayer Itam, yang dikendalikan selama lebih dari 70 tahun, terkenal dengan versi hidangannya dan pengasasnya telah menjadi ikon budaya tempatan.
Beberapa versi hidangan disediakan dengan kuah yang lebih kering dan lebih pekat. Bandar Ipoh di Perak terkenal dengan mi kari keringnya, yang sering dihiasi dengan potongan ayam masak, char siu dan/atau babi panggang.
Mi kari juga disediakan sebagai perisa bagi mi segera komersial. Varian yang tidak biasa yang menjadi perhatian media sosial melibatkan mi kari jenama Maggi dan disertakan serbuk Milo atau dihidangkan dengan snek coklat KitKat.
Mie memang menjadi comfort food banyak orang, apalagi mie bisa diolah menjadi berbagai macam menu yang enak dan berbeda, salah satunya adalah mie kari pedas yang gurih dan kuah kental. Meskipun paling cocok disantap saat musim hujan dan udara dingin tapi mie kuah kari sebenarnya tetap enak disantap kapan saja. Jika ingin mencoba membuatnya sendiri di rumah, ini dia resepnya.
Bahan:
200 gram mie telur
50 gram dada ayam
50 gram udang kupas
65 ml santan instan
sayur kol secukupnya, iris halus
Bumbu cemplung:
2 batang serai, memarkan
2 cm lengkuas, memarkan
4 lembar daun jeruk, buang tulangnya
1 batang daun bawang, potong-potong
1/2 sdt kaldu bubuk
garam dan gula secukupnya
minyak goreng secukupnya
Bahan bumbu halus:
3 buah cabai merah keriting
8 butir bawang merah
8 siung bawang putih
3 buah cabai rawit (optional)
1 sdt terasi
1 sdt ketumbar
1/2 sdt jintan
1/4 sdt pala bubuk
1/4 sdt merica
Cara membuat
Rebus dada ayam hingga matang, tiriskan lalu potong dadu atau suwir-suwir kecil.
Tumis bumbu halus hingga harum, masukkan serai, lengkuas, dan daun jeruk, lanjutkan menumis bumbu hingga matang.
Tambahkan udang, lalu aduk hingga berubah warna. Masukkan daging ayam, aduk rata.
Tuang air secukupnya, jika sudah mendidih, masukkan sayur kol, santan, garam, dan gula pasir, masak hingga matang.
Rebus sebentar mie telur, tiriskan lalu masukkan ke dalam kuah. Terakhir tambahkan daun bawang, aduk rata.
Sajikan mie dengan kuah kari dan taburan bawang goreng. Mie kari pedas siap disantap selagi hangat.


0 Comments:
Posting Komentar